Basisideeën voor een social fix van het klimaatprobleem  

De emissie-tunnel waar we als mensheid doorheen moeten, wordt met de dag nauwer.
We mitigeren, ja, maar de emissies blijven toenemen, en dat vernauwt de speelruimte in onze emissie-begroting voor de komende jaren. Een steeds nauwer gaatje betekent dat we het onderling steeds precieser eens moeten worden over hoe daar doorheen te komen.

Ons hoofdprobleem wordt dus de ander. Het elkaar mee krijgen in één aanpak. De koppen moeten dichter bij elkaar om samen één plan te kunnen maken en uit te voeren.

Daar worden we ons eerst langzaam bewust van. We willen het niet hardop zeggen en noemen het Green Deal of Decarbonisation Agreement, en zelfs Degrowth. Maar elk exemplaar komt neer op elkaar dichter op de huid zitten, op intensiveren van onderlinge invloed en controle.

Die consequentie willen we noch zien noch oppakken omdat we daar vreselijk bang voor zijn. Ieder van ons weet hoe ongemakkelijk en onleefbaar het wordt als je als een marionet binnen een strak plan moet functioneren. Zonder touwtjes in eigen handen te hebben, kunnen (en willen) we niet leven.
Hoe los je dit op?

Een goed begin is het vinden van woorden (taal maken) om greep op de huidige collectieve verlamming te krijgen. Dit boek ontwikkelt stap voor stap een kader om de diepere oorzaken van die verlamming te kunnen zien en bespreken.

Geen boek om snel even door te nemen. Maar wel geschikt om qua inzicht en richting steviger te staan in elk debat over een social fix ‒ d.w.z. snelle mitigatie via sociaaleconomische ingrepen.

—————

Dit boek is 22 september 2023 verschenen bij Uitgeverij Eburon te Utrecht, en is nu in paperback verkrijgbaar in boekhandels en webshops. Zie bijvoorbeeld hier op de Bruna webshop. Ook leesbaar en leenbaar in een groot aantal bibliotheken.

 

 

♦  All text contents are free to use
♦  Comments etc: ina@climate-clues.nl
♦  This site doesn't use cookies
♦  and doesn't apply user tracking